Weet-varia’s wetenschap & technologie, oudere pagina’s.
Weet-varia’s wetenschap & technologie, oudere pagina’s.

Bron: BBC-news science/nature of technologie, tenzij anders vermeld.

Varia-index.
Varia-index.
wp2843f9af.jpg

Bericht 12 februari. (bron: Reuter)

Eeuwige liefde.

Wie zegt dat eeuwige liefde niet bestaat? Bovenstaande afbeelding is van  stenen tijdperk verliefden, die tussen 4000 en 5000 jaar  in de plaats Valdaro, Italie,  in een gezamenlijk graf belandden. Tot groot genoegen van de archeologen wordt dit stel niet alleen verder bewaard, maar zullen daarbij ook bij elkaar kunnen blijven.

wpd3823f82.jpg

Jagende chimpansee’s en beeld van de evolutie.

Het is waargenomen in het savanne-gebied van zuid-oost Senegal: Chimpansee’s die met een houten speer jagen op Senegal galago’s (zie foto rechts).  Niet alleen bijzonder als nieuwe waarneming van gebruik van gereedschap door dieren, maar ook omdat de vermoedelijke aanleiding uit de ongewone woon-omgeving  voor de soort bestaat.  Met de noodzaak om uit de (schaarse) bomen te komen en op de grond voedsel te gaan zoeken.  Opmerkelijk omdat er van uitgegaan wordt dat dit precies is wat de vroege mensachtigen 6 miljoen jaar geleden deden.

 

Mogelijk vonden sommige veranderingen in gedrag die aan het ontstaan van de menselijke soort werden toegeschreven, dus al een evolutie-stap eerder plaats. Dit hierdoor vervagende onderscheid tussen mens en overige primaten is verder een nieuwe ondersteuning voor de evolutie-leer.

Iets wat Ronald Plasterk in een kabinet met de Christen Unie wellicht nog van pas komt. En wie weet werkt de nieuwe ontdekking ook tegen scholen die overwegen ‘intelligent design’ of nog erger, het scheppingsverhaal, als alternatief voor de evolutieleer aan te bieden.

wpe69c5192.png

Senegal galago, (Engels: “Bush Baby’)

wp7cdf4c4a.jpg

Vogels plannen.

 

Dat verschillen tussen mens en dier kleiner zijn dan wel wordt gedacht, geldt niet alleen voor de primaten. Volgens een onderzoek van de universiteit van  Cambridge blijken vogels, althans de dwerg gaai (in het Engels ‘scrub jay’, hoop, dat mijn vertaling klopt), geplande voedsel-voorraden aanleggen. Daarbij maken ze onderscheid tussen opslagplaatsen waar ze de volgende dag direct bij kunnen en opslagplaatsen waar dat niet het geval is (de dieren werden circulerend, op een bepaald tijdstip van de dag ,naar andere ruimten verplaatst).

Met andere woorden, de vogels planden voedselopslag op een plaats waar ze binnenkort, maar niet de volgende dag zouden terugkeren.  Conclusie: plannen is geen typisch kenmerk van primaten, laat staan van de mens.

Gelet op bovenstaande informatie rijst de vraag  (opnieuw) op: wat zijn de fundamentele verschillen tussen mens en dier?

wp6932c5db.png

Misdaad en seks.

Een verschil met de meeste dieren is dat mensen in elk geval vaker en meer doen aan seks. Bij de dieren is het periodiek wat geknok tussen mannelijke rivalen, een paringsdans of wat ander opzichtig vertoon, gevolgd door de paring zelf en dat was het dan wel weer voor een tijdje. SM, partnerruil en strippen, een dier begint er allemaal niet aan, althans niet in seksuele zin .Seksuele avonturen beginnen bij een dier  pas als deze ook in andere opzichten volledig volgroeid is. Mensen doen wat meer met hun lusten, wat vooral conventionele medemensen verontrust met name als dit al op jonge leeftijd aanvangt. In moderne landen is dat in het bijzonder van toepassing op de USA, het merkwaardige land, waar immoreel gedrag populair amusement kan zijn (Jerry Srpinger), maar een blote borst (Janet Jackson) tot hevige onrust voert.  Koren op de molen van de conventionele Amerikaan is een onderzoek dat stelt een relatie aan te kunnen tonen tussen vroege seks en misdadig gedrag.

[Reuter 27/2].

Uit een onderzoek van de Ohio Staatsuniversiteit zou blijken dat jongeren, in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar, die een jaar eerder  dan hun gemiddelde leeftijdgenoot seksueel actief worden  vaker  bij kleine criminaliteit betrokken zijn. We hebben het dan over diefstal, vandalisme, graffiti, gebruik en verkoop van drugs.

De jongeren, die langer wachten dan hun leeftijdgenoten doen dat soort dingen juist voor de helft minder. Onderzoeker Armour komt daarbij tot een dubieuze conclusie, citaat: Armour said that students who reported having sex early in the second survey were still 20 percent more likely to be delinquent six years later. "Having sex later has more of a protective effect," Armour said, adding that it could be due to social reasons such as being more attached to their parents and spending more time at school.

Dus volgens Armour heeft latere seks een beschermend effect, hoewel ze er aan toevoegt dat dit aan sociale factoren als meer verbondenheid aan ouders en meer verblijf op school zou kunnen worden toegeschreven.

Maar zou het niet kunnen zijn en heel wat aannemelijker, dat er een verband bestaat tussen neigen tot sociaal wenselijk gedrag en enerzijds en onthouden van vroeg seksueel verkeer en kleine criminaliteit anderzijds? En omgekeerd, dat een kleinere neiging tot conformeren ook samenhangt met grotere kans op norm-afwijkend gedrag , vroege seks én kleine criminaliteit? Dat zouden conclusies zijn die een redelijk denkend mens in het geheel niet verrast, zelfs zo voor de hand ligt dat een onderzoek tamelijk overbodig is.  Zelf kom ik daarom nog tot een andere conclusie: ‘sociaal wenselijke uitkomsten voeren soms tot pseudo-wetenschappelijk onderzoek, waar in het wiel opnieuw wordt uitgevonden’

var07-0