Weet-varia’s wetenschap & technologie, oudere pagina’s.
Weet-varia’s wetenschap & technologie, oudere pagina’s.

Bron: BBC-news science/nature of technologie, tenzij anders vermeld.

Varia-index.
Varia-index.
Lichtgevende katten gekloond
Gepubliceerd op vrijdag 14 december 2007
Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben katten gekloond die rood licht geven als ze blootgesteld worden aan ultraviolette straling.Katten worden al gekloond sinds 2002. Toen werd in Amerika Copycat geboren, 's werelds eerste gekloonde kat. In Zuid-Korea zijn ze nu een stapje verder gegaan en hebben ze de genen van de katten aangepast. En zodoende bestaan er nu twee katten die 'lichtgeven'. Bij blootstelling aan ultraviolette straling kleuren de twee Turkse Angora katten rood.
Angora katten
De Zuid-Koreanen hadden de katten gekloond om onderzoek te doen naar genetische ziektes waaraan ook mensen kunnen leiden.
De onderzoekers willen meer labarotoriumkatten klonen om meer te kunnen leren van genetische ziektes. ,,Katten hebben genen die lijken op die van mensen'', aldus professor Kong Il-keun.
eindeloze mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie. ,,De cellen zijn licht en flexibel. Je kunt ze bijvoorbeeld ook op een jas aanbrengen, waardoor je met zonne-energie je MP3-speler kunt opladen.''  
Dat plastic zonnecellen goedkoper zijn dan silicium, waar de huidige zonnepanelen van worden gemaakt, was al bekend. De plastic cellen leverden tot nu toe echter te weinig energie op. De zonnecel die Hadipour heeft bedacht, heeft een hoger rendement. De polymeermoleculen die er in een plastic zonnecel voor zorgen dat zonlicht omgezet wordt in elektriciteit kunnen maar een klein deel van het kleurenspectrum, bijvoorbeeld blauw licht, omzetten in energie. Hadipour heeft zonnecellen gemaakt die uit twee laagjes zijn opgebouwd: Een laag die blauw licht kan absorberen en daar bovenop een laag die een ander deel uit het kleurenspectrum kan absorberen, bijvoorbeeld rood licht. Daardoor wordt het rendement van de zonnecel groter. Hij is een van de eerste onderzoekers die erin slaagde zo'n 'polymer tandem solar cell' te maken.
Vrijdag 28 december 2008. Nieuw alternatief voor gloeilamp.
Spaarlampen zijn er al, maar straks is er wellicht een nog goedkoper  alternatief voor de gloeilamp. Eigenlijk kent iedereen ze al want ze zijn te vinden op computers, mobilofoon en vele andere artikelen in het huishouden: de lichtgevende diode’s in het Engels: Light Emitting Diodes, kortweg LED’s.  Zoals bekend  signalerend en decoratief, maar niet echte bronnen voor verlichting van onze woningen.  Maar wetenschappers van de Gloscow Universiteit hebben daar wat op gevonden. Dr. Faiz Rahman, leider van een project in coproductie met Institute of Photonics at the University of Strathclyde, stelt dat een met daarin ontwikkelde  technologie het einde van de gloeilamp nu echt in zicht komt. Het betreft een proces,
genaamd ‘nano-imprint lithography ’ waarmee microscopisch kleine gaatjes in LED’s worden gemaakt teneinde de licht-afgifte te vergroten. Het proces is niet nieuw, maar tot nu toe kostte het maken van gaatjes in de LED’s te veel tijd en geld. Maar nu, zo stelt dr  Rahman, hebben wij een manier gevonden om dit veel sneller en goedkoper te doen. En dat betekent dat de dagen van de gloeilamp binnenkort zijn geteld.
var07-III
Washington Reuters, dinsdag 20 december: slangen geur als defensie.
Sommige knaagdieren hebben een intimiderende vorm van camoufleren: ze ruiken naar slangen. De Californische grond-eekhoorn  krijgt dit voor elkaar door op afgeworpen slangenhuid te kauwen en het resultaat op hun bont te smeren. Het werd waargenomen door doctoraal student Barbara Clucas van de Davis Universiteit van Californie. Met professor Donald Owings beschreef zij dit opmerkelijk gedrag in het journaal ‘Animal Behaviour’.  
30/12 Met  kerst, oorspronkelijk feest van de zonne-wende, net achter de rug ligt het voor de hand aandacht aan het fenomeen ‘licht’ te besteden. Op deze pagina lichtgevende katten, misschien nuttig om iets over genetische ziekte leren, zoals de onderzoekers claimen, maar in elk geval handig als je in de nacht naar de WC moet. Je struikelt allicht minder gauw over je kat. Meer direct zichtbaar nut kan je zien in ramen, die mogelijk straks  zonne-energie gaan opwekken. Tot nu denk je bij gebruik van zonne-cellen aan daken, maar daar heb je per woning in een hoog gebouw niet veel aan. Mooi dus als ook de ramen een handje kunnen gaan helpen bij het opwekken van duurzame energie. Sinds kort bestaat ook een nieuwe manier om energie te besparen via nu nog voornamelijk decoratieve en signalerende miniatuur-lampjes: de Led’s.  Middels een bewerking  zouden zij geschikt kunnen worden om de gloeilamp naar het museum te verbannen.  Net had ik het over de zon, waar we ons in de zomer op het strand ook tegen moeten beschermen. Wat we doen door ons in te smeren met zonnebrand-olie. Er is een eekhoorn, die zich ook insmeert, maar dan tegen andere gevaren.  Zie het eerste bericht op deze pagina, hieronder.
http://www.planet.nl/planet/show/id=434623/
contentid=899817/sc=07013d