Weet-varia’s wetenschap & technologie, oudere pagina’s.
Weet-varia’s wetenschap & technologie, oudere pagina’s.

Bron: BBC-news science/nature of technologie, tenzij anders vermeld.

Var-Index.LVar.Entree.
Var-arch-index.
oldrec2.wav
De 10 seconden opname van 1860 is te horen door op icoon rechts te klikken of naar de Franse site Wikio (zie adres onder volgende afbeelding) te gaan.
var08-I
var060408
De mantel der onzichtbaarheid.
Jezelf onzichtbaar maken: een onderwerp van science-fiction, of een van een scene uit een Harry Potter-film. Dat zou je denken, maar er wordt ook echt aan gewerkt.  Er wordt al een tijd experimenten uitgevoerd met materialen, waardoor het licht niet weerkaatst wordt, maar omheen geleidt wordt. Met als bedoeld gevolg dat je niet het voorwerp ziet waar dit materiaal mee bedekt is (de mantel), maar wat er zich achter bevindt. Ergo: onzichtbaarheid. Wie wil zien hoe wat voor beeld dat zou  opleveren, gelieve de muis over nevenstaande afbeelding te schuiven.  
Ter voorkoming van misverstanden: de onderliggende afbeelding is niet het resultaat van het materiaal van de boven liggende afbeelding. De ‘onzichtbare mantel’ op  de onderliggende afbeelding is die van Susumu Tachi (Universiteit van Tokyo) werkt door beelden van de achterkant op te vangen en met een beamer op de voorkant te projecteren. Daardoor wordt alleen ‘onzichtbaarheid’ bereikt als je recht voor de in de mantel gehulde persoon staat,  een mantel van bijzonder materiaal, maar niet een soort dat je echt onzichtbaar maakt als je er in gehuld bent. Maar daar wordt wel aan gewerkt, met ontwerp en inzet van meta-materialen (uit diverse lagen samengesteld spul). Robert en Anne Burnett van de Perdue Universiteit hebben met hun ontwerp, bestaande uit  two goud beklede oppervlakken, de een een kromme lens, de ander een plat vel , een zogeheten golf-geleider gemaakt.  Vergeleken met science-fiction verhalen kan met die golf-geleider nog niet veel bereikt worden, maar objecten ter grootte van een haar worden inderdaad daarachter onzichtbaar. De grote vooruitgang ten opzichte van vorige ontwerpen  en andere ontwerpers  is dat dit gebeurd voor een brede range van golflengten. Dus wie weet krijgen we straks nog wel een echte mantel der onzichtbaarheid. Holywood, goochelaars, dieven  en  ander tuig : ze zouden er allemaal baat bij hebben. Maar er zijn ook nuttiger toepassingen van de nieuwe technologie: superlenzen voor microscopen die 10x zoveel kunnen als de huidige, waarmee zelfs DNA bekeken kan worden.  Uitgebreidere opties voor licht  als informatie-drager. E niet te vergeten: veel efficiëntere zonne-panelen.

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090520151438.htm
http://www.kennislink.nl/publicaties/mantel-maakt-onzichtbaar