Buurt-nieuws
 S T A T I O N
S T A T I O N
Archief-kopie
Station-archief.
Station080309
P R E M I É R E
Zaterdagavond 7 maart 2008. Voor de 2e keer in korte tijd konden bewoners van de Stationsbuurt een theater-voorstelling in eigen buurt bijwonen. Maar ging het in december vorig jaar nog om een professionele theater-groep, deze keer ging het om pure amateurs, die vermoedelijk heel gespannen, voor de eerste keer optraden voor publiek. De plaats van opvoering kon niet specifieker zijn voor onze Stationsbuurt, namelijk in de ruimte van de personeelsvereniging van de NS, naast spoor 1.

Maar voor ons, bewonersorganisatie Buurtstation was het meest bijzondere van deze avond dat de amateur-theatergroep, die optrad een boreling van Buurtstation is.  Het eerste initiatief in -hopelijk- een reeks om mensen in onze buurt die niet zo gauw naar een overleg of formele bijeenkomst gaan, met Buurtstation te verbinden.  Met vooral  ook de bedoeling om,  in een netwerk van activiteiten en contacten, buurtrelaties met de grote variatie aan etnische en culturele bewoners te
ontwikkelen.  Of liever gezegd verder te ontwikkelen, want diverse speciaal op vrouwen gerichte activiteiten, tellen al  vele cultureel  verscheidene deelnemers.
Gelet op de eigenlijke doelstelling hoefde de uitvoering van zaterdag-avond en die van vanmiddag (matinee) , niet een hoog artistiek gehalte te hebben. Maar geen twijfel, het bezoek aan de uitvoering was de moeite waard. Zo’n 40 bezoekers keken naar een stuk over daklozen in de Stationsbuurt, die met de taal  en gewoonten van de straat met elkaar verkeerden.  Grappig was een scène waarin drie vrouwen trams op het inderdaad chaotische Stationsplein probeerden te ontwijken.

Hiiernaast overigens een andere scène, vrouwen en 1 man  in de wachtkamer van de dokter.  
In het stuk komt ook situatie voor waarbij een dakloze door een gewapende man wordt bedreigt met een pistool: ‘je geld of je leven’. Iets wat -ik zeg het maar even- helemaal niet kenmerkend is voor de Stationsbuurt van vandaag. De vrouw  herstelt gelukkig van deze aanslag en het incident zorgt voor nieuwe solidariteit onder eerder kiftende vrouwen. Samen met een mannelijke dakloze wordt een leegstaan pand -helaas meer kenmerkend voor onze buurt- gekraakt. En dan volgt een inwijdingsfeestje in het kraakpand.
Helaas niet scherp opgenomen:  na een slotscène met gezamenlijk gezang -en iets te laat ingezette- bijhorende muziek, boog onze theatergroep voor het publiek en werden welverdiende bloemen aan het uitgedeeld.
Na afloop was het napraten met gratis een glaasje champagne en hapjes. Mensen maakte echter ook ruim gebruik van de -niet gratis- bar en bleven nog  een tot twee uur hangen. Daarmee werd de avond ook één van de schaarse gelegenheden waarop mensen van de bewonersorganisatie zonder agenda met elkaar spraken en dat kan ook geen kwaad. Overigens waren de bekende gezichten op zaterdagavond in de minderheid. En ook dat is een goede zaak, want het betekent dat Buurtstation voor meer mensen in de buurt een gezicht heeft gekregen en de drempel naar ons pand hopelijk lager is geworden.

En dan is er vandaag de matinee, waar ik niet bij ben, maar volgens zeggen komen er weer ca 40 mensen kijken. Dus al met al een initiatief dat naar grote tevredenheid heeft uitgepakt.