Buurt-nieuws
 S T A T I O N
S T A T I O N
Archief-kopie
Station-archief.

2 jan Carnivale en

Vrijwilligersuitje

2009

Het jaarlijks uitje voor de vrijwilligers van Buurtstation, het is hen van harte gegund en we (bestuur Buurtstation)  willen elk jaar daarvoor ook iets bedenken ,dat we niet eerder hebben gedaan. Niet altijd gemakkelijk, maar in 2009 werd het ons gemakkelijk gemaakt dank zij een nieuw fenomeen in onze buurt: ‘kopvan jutcarnaivale’.  Een kermisachtige, driedaagse  manifestatie in het Huijgenspark, met een historische achtergrond, die qua uitvoering ook aan het verleden  deed denken.  Het bezoek aan deze manifestatie (28-30 december) werd de bestemming van het vrijwilligersuitje 2009.

▲Hierboven de opening van de manifestatie door burgemeester van Aartsen op 28 november in de tent van het Insectencircus. Gevolgd door acts: goocheltrucs, jongleren , acrobatie met en zonder insecten-costuums.  

Het uitje voor vrijwilligers vond de volgende dag plaats en begon met een smakelijke lunch bij Winston Wei Wei. ▲

Historische aanleiding  voor de manifestatie is de 19e moordenaar  Hendricus Jacobus Jut die een roofmoord pleegde op de weduwe Kouwen ten Kate en diens dienstbode Leentje Beelo. Een enthousiaste dame van het gemeentearchief legde in een tent met archiefmateriaal  uit wat er toen allemaal in de Bocht van Guinee, nabij het Huijgenspark van nu, heeft plaats gevonden. De volkswoede van toen om die vreselijke daad leidde tot de kermisattractie ‘Kop van Jut’. De portretten hierboven zijn van Jut en diens vriendin en medeplichtige Christine Goedvolk.

▲Een van de bijzondere attractie. Een schone dame die voor het oog van het publiek in een schrikwekkende gorilla verandert. Maar gelukkig ook weer terugkeert in haar oorspronkelijke fraaie gedaante.

▲Voor mij een van de meest aantrekkelijke attracties, bemand door onze ‘eigen’ Steven Picken. De magie van magnetisme, elektriciteit en electrochemie.  Links worden losstaande TL-buizen kort aangestoken door bliksemschichten van wat ik maar een Tesla-schijf zal noemen, een generator voor hoge voltages.

▲Zeker bij een kermisterrein als de Carnivale hoort natuurlijk ook de kermisattractie met de naam: ‘kop van Jut’.

▲De kleinste van de vele attractie: een vlooientheater.

Hierboven kon ik slechts een klein deel van wat te genieten viel op de Carnivale laten zien.  Algemene indruk: dit initiatief  van buurtgenoten Michel Biersma, Menno Doorschodt en Joris Hentelaar was bijzonder aardig en leent zich zeker voor herhaling.

Station020110