Buurt-nieuws
 S T A T I O N
S T A T I O N
Archief-kopie
Station-archief.
Mensen die belangeloos hun vrije tijd offeren voor medemens of buurt kunnen eigenlijk niet genoeg gewaardeerd worden. Zeker in een tijd waarin te grote zelfzucht van sommigen velen in de krediet-crisis heeft gestort.  Dus is het goed als tenminste één per jaar vrijwilligers wat verwend worden. Voor de vrijwilligers van Buurtstation ging dat vorig jaar middels een boeiende boottocht door de  Haagse Grachten. Dit jaar, 2008, (28 november) werd het een theatervoorstelling.

Het bijzondere van deze voorstelling is de locatie, want het schouwspel vond plaats in het Strijkijzer, de hoge torenflat die de buurt maandenlang geplaagd heeft met fluit-geluiden, dank zij een kroon op het dak die helemaal uit China moest komen.
Dat het gebouw muzikale pretenties had wisten we dus al. Maar dat er ook een stuk in zou worden opgevoerd hadden we niet kunnen vermoeden.

Dat het kon, zo voorstelling, had ook te maken met het nog steeds niet helemaal  af zijn van het Strijkijzer.  Want voor de begane grond wordt nog gezocht naar een horeca-exploitant. Nu de ruimte nog leeg staat kon die mooi benut worden voor de opvoering van het stuk ‘Personeelsfeest’ van de theatergroep ‘Drang’.  Althans wat betreft  het deel voor de pauze.

Want met de pauze werd de vrijwilligersgroep van Buurtstation en andere bezoekers naar boven  geloodst. Eeerst voor een pauze-drankje, daarna naar een 2e ruimte met witte tafels en stoelen  waar deel twee van start ging. Daar zaten we  -op helaas wat ongemakkelijke zitplaatsen- wat meer als publiek te kijken, in rijen achter elkaar. Anders dan beneden waar het zitten langs de wand de beleving gaf zelf deel van de opvoering te zijn.

De inhoud van het stuk: het was getiteld ‘Personeelsfeest’ maar het ging om onderwijspersoneel, dominante en bemoeizuchtige managers en trainers, die voor elke oplossing een probleem bedachten. En leraren die door dat gedoe niet meer aan hun eigenlijke werk toekwamen.  Men weet: de redenen waarom een baan in het onderwijs aan populariteit heeft ingeboet.

Zelf vond ik het deel na de pauze -en anderen dachten er ook zo over- wat aan de lange kant en niet alleen vanwege de ongemakkelijke zitplaatsen. Het kwam ook door dat het 2e deel boven vooral een dialoog tussen leraar en ambtenaar van het ministerie was en beneden (1e deel) er met meer spelers, meer scènes, muziek en variatie in de opvoering zat. Maar op zich was het idee van twee speel-locaties in een toren-flat wel verrassend.

Mij scheen het -al met al- een attractieve avond en ik hoop dat dit ook voor de hele groep van vrijwilligers gold. O, ja: suggesties voor volgend jaar zijn natuurlijk welkom.
Boven: verzameling in pand Buurtstation.
Hieronder: wachten op start voor stelling in het Strijkijzer.
2
Avondje Strijkijzer
Avondje Strijkijzer
Stat2_021208