column.
lijst columns
lijst
lijst
lijst columns
C-lijst_frm.
Aardbewoners opvangt. Dat is wat spelers en supporters hopen straks ook wat vaker te zien gebeuren bij het ADO-doel.  Maar ‘Jupiler’ is de naam van een Belgisch biermerk en over de combinatie bier en betaald voetbal kun je toch heel wat minder vrolijk zijn.  
Namen van clubs en competities zouden  trouwens wat mij betreft helemaal niet de naam van een sponsor moeten krijgen. Borden op het veld en aanduidingen op sportkleding, vooruit, maar van de illusie dat we met sport te maken hebben blijft helemaal niets over als ook de namen van clubs en competities gekoloniseerd worden.  Als het om de eer gaat dan moet je toch de eigen naam in ere houden.

Maar ja, is juist de verhuizing naar het Prins Claus-plein niet een teken dat  de zakelijk kant de sportieve kant steeds meer overvleugelt?  Uit wat mij ter ore kwam zaten niet de supporters te snakken naar een stadion op grotere afstand van hun woonplekken en uit het goeie ouwe Zuiderpark. Meer kunnen bieden  aan de business to business-clubs in het stadion, daar was het om te doen.  Op korte termijn gedacht vanuit een zakelijk oogpunt niet vreemd, want die dure bezoekers brengen meer geld in het laatje dan het trouwe supporters-volk. De vraag is of dat ook zo werkt na de degradatie van ADO.  Het verschil tussen een trouwe supporter en een zakelijk toeschouwer, c.q. huurder  van een luxe kijk-cabine, is dat de laatste toch  vooral waar voor zijn geld wil en na de degradatie toch eens gaat bezien  of hij elders voetbal op het hoogste niveau kan  bekijken.  De trouwe supporter: die blijft hopelijk hangen ook als het even war minder gaat met zijn club. Voor zowel de wijk Ypenburg als ADO is overigens te hopen dat daar dan wat minder rel-supporters onder zijn..

Zelf zit ik al langs niet meer in de Haagse raad, maar anders zou ik graag tegen de verhuizing gestemd hebben.  Om de redenen die ik al genoemd heb, maar ook omdat er geld van de gemeenschap (gunstige leningen, inzet van ambtenaren) in  beide accommodaties is gaan zitten. Voor wat het Zuiderpark-stadion  betreft dus achteraf  niet zo nodig en nu ADO verhuist wordt er opnieuw gemeenschapsgeld gestoken in de herinrichting van de ontstane lege plek.  De vroegere gemeentelijke  investeringen werden ook gerechtvaardigd met de gedachte dat top-sport de breedtesport stimuleert en dat is weer  goed voor meerdere dingen, onder meer de fysieke gezondheid van de Hagenaars.  Maar die redenering lijkt mij niet opgaan, als het stadion op afstand van amateur-verenigingen en volkswijken die tot sport -deelname verleid moeten worden, komt te liggen.

Er is nog een ander argument voor bestedingen van gemeenschapsgeld ten behoeve van topsport, namelijk de stimulering van bezoek aan de stad, bezoek dat geld uitgeeft en  dat dus economisch goed is voor de start. De consequentie is dan wel dat die investeringen uit het promotiebudget en niet uit het sportbudget betaald moeten worden.  Gezien de ligging van het nieuwe stadion wordt straks niet de stad Den Haag, maar de regio Haaglanden economisch gepromoot. Is dat erg? Nee, want gezien de economische vervlechting van de gemeente binnen Haaglanden is het eigenlijk vreemd dat er niet meer gezamenlijk beleid dan nu is. Zo wordt in de z.g. Structuurvisie van Den Haag de omliggende gemeenten wel genoemd, maar is niets terug te vinden van een meer gezamenlijke uitwerking. Dus als ADO de gemeente daarin vooruit wil gaan, prima.  En overwegende dat a) ADO in de afgelopen tijd meerdere keren van naam is veranderd, b) zichzelf een functie ziet hebben voor Haaglanden (zie tekst onder foto), stel ik voor om de club voortaan gewoon  aan te duiden met ADO-Haaglanden.