wpa3a2d57a.png
wp0edfba83.png
wp4827aa9c.png
wp5c9e216e.png
wpd01099ed.png
Archief-kopie
wpf9a8e39a.png
wpf61f2972.png
wpf8d566d6.png
entree/home


Blogpagina’s
home 1home 2


wpa841723f.gif
wp9d8e84b5.gif
wp70272859.png
wpd9c2e332.png
Obama 2008
Het was op 13 februari 2007 dat ik het eerst schreef over Barack Obama:
(http://www.harrie-kampf.nl/archief/ha13-02-07.html).
In die tijd wist ik niet  dat hij een kansrijke kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap zou worden.  Naar mijn gevoel was hij wat al te progressief/links  voor de Amerikanen. Aan het Kieskompas hiernaast (met dank aan Arnoud Boer) is te zien hoe dicht Obama en ondergetekende bij elkaar zouden staan als ik Amerikaan zou zijn en met Amerikaanse items bezig zou zijn.  Wie mijn verhaal van toen naleest merkt op dat ik Obama een kans gaf als hij de Amerikanen op hun gevoel zou werken.  
Zonder te durven beweren dat Obama mijn advies ter harte heeft  genomen, is dat werken op het gevoel precies datgene dat Obama  tijdens zijn campagne heeft gedaan. Zo meesterlijk zelfs dat hij het tegen de republikein Mc Cain zal gaan opnemen in de race naar het Witte Huis.  Maar zal hij na Clinton ook Mc Cain gaan verslaan?

Volgens commentaren, zeker die van Mc Cain,  is gebrek aan ervaring in de buitenlandse politiek een zwakte van Obama. Maar daar zit logischerwijs ook een positieve kant aan, namelijk dat Obama kan stellen die veel bekritiseerde buitenlandse politiek te willen veranderen, zonder terug te hoeven komen op iets wat hij eerder heeft gesteund. Overigens kijken de Amerikaanse kiezers vast niet op dezelfde manier naar een kandidaat als dat een sollicitatiecommissie zou doen. Wat voor hen veel belangrijker is dat men het gevoel heeft dat de bescherming van Amerika en Amerikanen bij hem in goede handen is. En dat gevoel kan wel eens sterk beïnvloed worden door het voorkomen dan wel uitblijven van nabije incidenten van terroristische signatuur. Of, wat ook kan, het zich voordien van een al te militant optreden van een land als Iran. Want dan hebben de Amerikanen vermoedelijk liefst een ijzervreter als president.

Het niet een specifieke trek van Amerikanen. Ook hier zal je bij dreigend geweld een ruk naar rechts mogen verwachten. Eigenlijk kan ik geen ook andere reden voor een aanhang van Verdonk bedenken (immers geen duidelijke programma of exclusieve issues), dan dat mensen zich niet op hun gemak voelen en achter een ‘flink’ persoon willen aanhobbelen. Maar bij de Amerikanen is die neiging sterker. Volgens mijn indruk door de wijd verspreide wapens.  Mensen willen die hebben om zichzelf te beschermen, met als gevolg dat niet alleen politie en  beroepscriminelen  die gebruiken. Incidenten van elkaar beschietende burger versterkt weer het gevoel dat je een wapen nodig hebt om jezelf en je familie te beschermen. En zo houdt het wapenbezit zichzelf in stand. Maar ondertussen voelen de Amerikanen zich wel een stuk onveiliger dan de gemiddelde Europeaan, die het zonder vuurwapens moet stellen.

In Amerika is het geloof in eigen wapenbezit zo sterk genesteld, dat particulieren zelfs automatische vuurwapens in bezit hebben, normaal in gebruik bij oorlog of burgeroorlog. Obama heeft het voornemen daar wat aan te doen en dat betekent dat hij in elk geval de wapenlobby en wapenfabrikanten tegen zich heeft. Voornemens als verlagen van de defensie-uitgaven en verhogen van de belastingen (met name voor de hoogste inkomens) zullen hem nog meer vijanden bezorgen.  Het betekent dat Obama door zijn standpunten de strijd om het presidentschap kan verliezen. Maar wint hij toch, dan kan hij beter goed bewaakt worden. Niet elke vergelijking met Kennedy hoeft op te gaan. Het doet mij wat dat betreft  goed vandaag te horen, dat hij nu al beveiligd wordt door de secret service.


Kieskompas USA
ts010808