P-archief.Entree.
Perspectief
archief_frm.
P-archief.
entree.
wp00000000.png

Obama wil president van Amerika worden

 

Uitgegeven: 10 februari 2007 17:31

Laatst gewijzigd: 11 februari 2007 14:00

SPRINGFIELD - Barack Obama wil president van de Verenigde Staten worden. Dat maakte de senator zaterdag in Springfield (Illinois) bekend. Obama wordt samen met de senator van New York, Hillary Clinton, de meeste kans toegedicht om de kandidatuur van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen van november volgend jaar in de wacht te slepen.

"Ik sta hier voor u vandaag om mijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten in 2008 bekend te maken", zei Obama tegen een uitzinnige menigte die zijn naam scandeerde in de vrieskou.

Obama zei dat hij de VS na twee regeerperiodes van president George Bush weer op het juiste spoor wil brengen en het land weer sociaal wil maken. Ook zei hij een einde te willen maken aan het cynisme en de bittere tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen in de politiek. "Laten we aan het werk gaan!", zei Obama.

 

Burgeroorlog

Obama zei verder dat het tijd wordt dat de Amerikaanse troepen uit Irak worden teruggetrokken in een conflict dat hij "iemand anders burgeroorlog" noemde. Hij wil dat de gevechtstroepen in maart 2008 weer thuis zijn. Irak is een topissue in de campagne.

Obama was vanaf het begin tegen de Amerikaanse militaire interventie in Irak, terwijl Hillary Clinton aanvankelijk voor was.

 

Lincoln

De plek voor de officiële kandidaatstelling van Obama was met zorg gekozen. Voor het oude capitool waar Abraham Lincoln, de grootste Amerikaanse president tot nog toe, zijn eerste politieke schreden zette, kondigde Obama nu aan dat hij wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van november 2008. Het historische gebouw maakt van de gelegenheid gebruik en komt met een tentoonstelling over Lincolns campagne voor de Senaat in 1858 en die voor het presidentschap van 1866.

 

Barack Obama is een oude bekende van de stad. Zeven jaar lang werkte hij er als senator in het congres van Illinois alvorens in 2004 de overstap naar Washington te maken. Nog geen drie jaar later begon hij er aan de opmars die hem in het Witte Huis moet brengen.

 

Australische premier waarschuwt tegen Obama

 

De Australische premier John Howard heeft gisteren alvast zijn afkeuring geuit over de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama. Diens plannen om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak zal het hele Midden-Oosten destabiliseren, aldus de Australische conservatieve regeringsleider in de Sydney Morning Herald.

 

Een terugtrekking uit Irak zou „een aanmoediging zijn voor diegenen die het land helemaal willen destabiliseren en vernietigen”, zei Howard.

 

Nieuwsbronnen: Trouw, Nu.nl

wp78ec9b70.png
wp95fab9f8.png

10/2: PS:

De statenverkiezingen komen er aan. Leek mij aardig om mijn voorkeur weer eens te testen met de stemwijzer.  Resultaat: als verwacht. Maar ik hoor mij wel eigenlijk meer in politiek van de provincie (Zuid-Holland) te verdiepen. Veel ‘weet niet’ en dus smalle uitslagen. Links de altijd wat afwijkende uitkomst van kieskompas.

Barack Obama

Het zou wat zijn: de eerste zwarte president van de USA. Ook nog  ver weg, want Hillary ligt in de peilingen nog ver voor op Barack Obama . De fundamentalistisch Christenen zijn tegen hem vanwege zijn positie ten aanzien van abortus. De Australische premier is tegen hem uitgevallen vanwege de grote aandrang van Barack op de terugtrekking van de troepen uit Irak. Opmerkelijk, omdat dit al-Qaeda in de kaart zou spelen, terwijl menigeen in de gaten heeft, dat juist de Amerikaanse aanwezigheid van Irak  een machtige stimulans voor de terreur-organisatie is geweest. Zo ziet Obama dat zelf trouwens zelf ook: “ik ben niet tegen elke oorlog,, ik ben tegen domme oorlogen”. De strijd in Irak moet vervangen worden door een effectieve  strijd tegen Bin Laden en zijn getrouwen en (sneer) ‘Homeland Security’moet meer gaan voorstellen dan een club die kleur gecodeerde waarschuwingen af geeft.

 

Obama heeft trouwens nog meer standpunten, die van u en mij bijval zouden krijgen, maar hem in eigen land veel tegenwind opleveren. Zo veroordeelde hij de landgoed-aftrek in de belastingen als de ‘Paris Hilton’ aftrek voor heren en dames miljardairs, verdedigde hij de Roosevelt-lijn  t.a.v. de sociale zekerheid , wil hij dat iedereen verzekerd is ("The time has come for universal health care in America ‘) en keerde zich tegen censuur op het internet.

 

Gezien Obama’s standpunten is het verstandig om geen geld op hem in te zetten. Maar je weet het maar nooit. Volgens sommige commentatoren stemmen Amerikanen meer op gevoel dan op overeenkomst in standpunten. Wellicht dat Obama’s benadering van de politiek (inzet voor eerlijk politiek bedrijven, accent op verzoening) hem ook verder brengt, dan nu verwacht wordt. Ondertussen doet hij ook meer ervaring op (De NY-Times, complimenteus bedoeld:  “stop hem vóór hij meer ervaren wordt” ), dus wie weet wordt toch nog ook in functie ‘de zwarte Kennedy’ zoals hij al genoemd wordt. Mocht dat gebeuren, dan kan hij zoals wij weten, maar beter beginnen een kogelvrij vest te dragen.